Műelemzés BlogÉrettségiTételsor 2018Irodalom érettségi 2018: kidolgozott tételek (szóbeli, emelt és középszint)

Hozzászólások

Irodalom érettségi 2018: kidolgozott tételek (szóbeli, emelt és középszint) — 12 hozzászólás

 1. Szia! Én nagyon örülnék, ha felkerülne a többi irodalom tétel, mert nagy szükségem lenne rá Júniusra, vagy annak még jobban örülnék, ha meg van neked wordben, akkor elküldenéd nekem e-mailben?

  • Szia! Örülök, hogy használhatónak találod a tételeket. Átküldeni Word vagy más formátumban nem tudom, de igyekszem minél többet kidolgozni júniusig, és felteszem az oldalra.
   Mivel az idő nagyon szalad, az alábbi tételekhez egy rövidebb (kevésbé részletes) változatot készítettem, hogy mégis azokról is legyen valami, ha nem maradna annyi időm, hogy részletesen kidolgozzam. Azokat nem ide tettem, hanem a Jegyzetek oldalra:
   10-es tétel Radnótihoz Első ecloga
   11-es tétel Örkény Egypercesek
   12-es tétel Karinthy Tanár úr kérem
   14-es tétel példázat műfaj
   Így már azért a legtöbb tételhez van valami, amiből tudsz tanulni. 🙂
   Sok sikert a vizsgához!

 2. Kedves Vica!
  Köszönöm szépen a munkádat! Rettentően sokat segít nekem a felkészülésben!!!

  • Kedves Petra!
   Nagyon szívesen, örülök, hogy hasznosnak találod. Jó tanulást és sikeres vizsgát kívánok!

 3. Szia!
  Nekem egyik emelt sem jön be, jövőre fogok érettségizni, elküldenéd nekem kérlek az emelet tételeket?

  • Szia!

   Az emelt szintű tételek kidolgozására sajnos nem volt időm (azok vannak, amiket belinkeltem a listába).
   Egyébként ezek a 2018-as tételek, amikből most volt érettségi. Ha jövőre érettségizel, akkor neked már nem ezek lesznek. Úgy tudom, októberben közli majd az Oktatási Hivatal a 2019-es érettségi tételsort

   Jó készülést kívánok!

   Vica

 4. Szia! Tudnál nekem segíteni? Emelt szintű magyar tételre lenne szükségem: A szerelmi érzés sokszínűsége és a műfajváltozatok Balassi Bálint megkomponált versgyűjteményében

  • Szia! Kidolgozni nem tudom neked, de ha segít a megírásban, Balassi szerelmi költészetéről és a Júlia-ciklusról írtam a Hogy Júliára talála c. vers elemzésénél. A megkomponált versgyűjtemény a Balassa-kódexben fennmaradt verseket jelenti, erről a témáról itt olvashatsz. Szerintem ennél a tételnél elsősorban a versgyűjteményről kell beszélni, illetve Balassi fő témáiról (szerelem, vitézség, istenes versek), hangsúly a különféle szerelmes verseken, melyeket az egyes nőkhöz írt, kiemelve, hogy melyik szerelem miben volt más (a Júlia-versek szenvedélyesebbek, háborgóbbak, a Célia-szerelem csendesebb, nem olyan gyötrelmes), példákkal alátámasztva.
   A műfajváltozatokhoz szerintem verseket kell sorolni, pl. az Adj már csendességet a zsoltárhoz és a himnuszhoz áll közel, az Egy katonaéneket életképnek és ódának is szokták mondani, a Széllel tündökleni dal, azon belül májusdal vagy tavaszének, az Ó, én édes hazám búcsúzó elégia, a Borivóknak való dal, azon belül bordal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>